Bedre foder
Formålet er at skabe viden om optimal fodring af grise, således at svineproducenterne kan vælge de bedste løsninger for at sikre optimal produktivitet og reducere foderomkostningerne mest muligt. Projektets resultater vil kontinuerligt sikre nyeste viden om bl.a. nærringstoffer, råvarer og fodringsstrategier.
Bragt i SVIN, december 2018
Bragt i Svin, november 2018
Vet-Team møde, november 2018
Fagligt Nyt 2018
Fodermanagement møde, november 2018
Temagruppe Ernæring, december 2018
Vet-Team, november 2018
Temagruppe Mineraler, 17. september 2018
Møde i Temagruppen Ernæring, 7. juni 2018
Temagruppen Ernæring 7. juni 2018
Slagtesvineseminar, maj 2018
Fagligt Nyt 2018
Møde i Temagruppe Mineraler, 17. september 2018
En afprøvning af DLG’s ny smågrisesortiment 2018 viste ingen forskel i produktivitet og PV, når grise fik dette foder i perioden 7-30 kg sammenlignet med kontrol. Der var et statistisk sikkert lavere behov for behandlinger, når grise fik DLG-foder.
Tilsatte frie aminosyrer, lysin og treonin, tabes helt eller delvist ved fermentering i rørstrengene i almindelige vådfodringsanlæg. Tilsætning af 2 promille myresyre eliminerer tabet.
Med baggrund i litteraturstudier og modelberegninger er normer for natrium og klorid hævet betydeligt for smågrise og med faldende norm med stigende vægt. Normer for søer og slag-tesvin fra 30 til 110 kg er uændrede.
Tilsætning af benzoesyre i en dosering på 0,5 % eller 1 % af tørfoderet reducerede nedbrydning af frie aminosyrer i vådfoder. Benzoesyre hæmmede tilsyneladende også væksten af gær og dannelsen af mælkesyre under fermentering.
Ingen statistisk forskel på indhold af lysin, methionin eller treonin i vådfoderprøver kunne påvises - uanset om syrestabiliseringen blev tilsat straks efter prøveudtagelsen eller med 30 minutters forsinkelse.
Flushing af polte bør ske i 5-7 dage før forventet løbning i anden brunst for at maksimere kuldstørrelsen, og foderstyrken bør reduceres til 2,2-2,4 FEso pr. dag straks efter løbning for at reducere fostertabet i tidlig drægtighed.
Resultaterne fra byg, hvede, rug, triticale og havre viser i forhold til høsten 2017: 1,2 til 2,2 procentenheder mere råprotein; 2 til 6 flere foderenheder pr. 100 kg og et fald i fosforindholdet på 0,1 til 0,4 gram pr. kg.
I foderoptimeringen håndteres fermenteringstab af tilsat lysin og treonin i vådfoder af fordøjelighedskoefficienter, der er fastsat efter nyeste forsøg og under hensyn til foderets restmængdeprocent og evt. tilsætning af myresyre eller benzoesyre.